Hostingplaneet
Image default
Bedrijven

Visualisatie oefening voor HSP

HSP staat voor hoog sensitief persoon en dat houdt in dat je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. Denk je van jezelf: ben ik hooggevoelig? Dan kun je een HSP test doen om er achter te komen. Het is helemaal niet iets geks, want ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Het is ook niet iets negatiefs, maar een nadeel ervan is wel dat je je soms moeilijk kunt afsluiten voor de buitenwereld. Zelf ben ik ook hoogsensitief en ik merk dat ik soms overprikkeld kan raken als ik op drukke plekken ben of als de sfeer ergens voor mij ‘niet goed’ voelt. Er is iets wat je op zo’n moment kunt doen en dat is dat je een visualisatie oefening kunt doen.

 

Waarom

Je doet de visualisatie oefening om jezelf symbolisch af te sluiten van de buitenwereld, zodat prikkels en sferen je niet kunnen raken. Je bedenkt het natuurlijk alleen maar in je hoofd, er gebeurt niet concreet iets, maar je zult merken dat je je meteen anders voelt.

 

Hoe

Iedereen heeft een andere manier om iets te visualiseren. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren dat er een ei of een schild om je heen zit waar niks doorheen kan komen. Ook kun je je indenken dat je een hele stevige jas aantrekt waar niets doorheen kan. Neem even een momentje voor jezelf en probeer echt voor je te zien alsof je dat ei om je heen hebt of alsof je die jas heel bewust aantrekt. Probeer dit beeld vast te houden als je bijvoorbeeld de drukke ruimte weer inloopt. Zodra je vervolgens voelt dat er prikkels op je af komen, denk dat weer aan je ei of jas en visualiseer dat de prikkel niet bij jou kan komen maar juist weggekaastst wordt. Dit blijf je doen en je zult merken dat je vanzelf meer rust gaat voelen. Hoe vaker je deze oefening doet, hoe gemakkelijker het wordt.

Bezoek de link en verkrijg meer info :