Hostingplaneet
Image default
Hosting

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Iedereen heeft weleens last van hun tanden. Deze last kan veel oorzaken hebben, namelijk hoge gevoeligheid voor koud voedsel/ koude dranken, infectie, een gaatje, etc. In de meeste gevallen kunt uzelf of de tandarts dit verhelpen, maar in sommige gevallen is de expertise van een orthodontist, een kaakchirurg of een endodontoloog nodig om een bepaalde behandeling uit te voeren.

Echter zijn er ook behandelingen die door zowel de tandarts als een specialist (denk hierbij aan een kaakchirurg of orthodontist) uitgevoerd kunnen/ moeten worden. Een wortelkanaalbehandeling is zo’n soort behandeling. Dit komt door het feit dat een wortelkanaalbehandeling eenvoudig kan zijn, maar ook heel moeilijk. Een wortelkanaalbehandeling die wordt uitgevoerd bij een voortand met slechts één kanaal wordt als een eenvoudige behandeling gezien. Een behandeling die wordt uitgevoerd op een kies met vier kanalen en kromme wortels wordt echter als zeer moeilijk beschouwd.

Net als bij andere behandelingen kan een wortelkanaalbehandeling om verschillende redenen worden uitgevoerd. De meest voorkomende reden is echter toch dat men hevige kiespijn ondervindt doordat het levende deel van de tand of kies (pulpa) ontstoken is. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat het levende deel van de tand recentelijk is afgestorven of dat er een ontsteking is ontstaan rondom het wortelpunt (uiteinde van de wortel waarmee uw tand verankerd zit in de kaak). Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw in de tand verwijderd om de patiënt zo van de pijn af te helpen. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de pulpa uit de tand gehaald en de bacteriën uit de wortelkanalen verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen en het gedeelte waar de pulpa zich bevond opgevuld om te voorkomen dat er in de toekomst zich weer nieuwe bacteriën kunnen vestigen.  

Mocht u meer willen weten over een wortelkanaalbehandeling en de procedure, neem dan een kijkje op de website van orfeokliniek.

Bezoek de link en verkrijg meer info : http://www.orfeokliniek.nl