Hostingplaneet
Image default
Gezondheid

Hooikoorts behandelen met immunotherapie

​Als u hooikoorts heeft, kan de allergoloog u immunotherapie met inhalatieallergenen voorstellen. Deze manier om hooikoorts te behandelen bestaat uit het toedienen van allergenen in steeds hogere concentraties. Het doel hiervan is om u minder allergisch te maken. Dit wordt ook wel desensibiliseren genoemd. Deze therapie duurt in totaal 3-4 jaar.

Het voordeel van hooikoort behandelen met immunotherapie is dat de therapie uw klachten zowel kan verminderen als voorkomen. Daarom is deze manier hooikoorts behandelen zeker de moeite van het overwegen waard. De behandeling werkt echter niet altijd en is niet voor iedereen geschikt. De allergoloog bekijkt daarom vooraf goed of dit een geschikte behandeling voor u is. Dit doet ze door het toedienen van de allergenen. Het toedienen van de allergenen kan door een injectie in de bovenarm, het druppelen onder de tong of het innemen van een tablet,

Verloop immunotherapie

De beginfase van hooikoorts behandelen met de immunotherapie vindt in het ziekenhuis plaats. Op de eerste dag krijgt u kleine onderhuidse prikjes met een oplopende concentratie. Dit doet geen pijn. Tussen elke injectie zit een half uur. Dit is nodig om te zien hoe uw lichaam reageert op de ingespoten stof. Op de prikplaats ontstaat soms een muggebeet-achtige reactie. Een heel enkele keer ontstaat een echte allergische reactie. Daarom moet u in het begin in het ziekenhuis worden behandeld. Werkt de hooikoorts behandelen op deze manier? Dan komt u na de eerste dag zeven weken achter elkaar één keer per week terug voor 1 injectie waarbij steeds een beetje meer allergeen wordt toegediend. Na zeven weken heeft u de onderhoudsdosering bereikt voor hooikoorts behandelen. Vervolgens komt u één keer per maand langs voor een injectie. Deze injecties blijft u halen tot en met het eerste pollenseizoen. Als alles goed gaat en u het eerste pollenseizoen geen klachten heeft gehad, kan uw huisarts de behandeling overnemen.