Hostingplaneet
Image default
Zorg

Hoe werkt EMDR en wat is het?

Zo’n 7 op de 10 krijgt te maken met een traumatische gebeurtenis. Ongeveer 14% daarvan ontwikkelt daardoor een psychische stoornis, post traumatische stress stoornis. Om al deze slachtoffers een kans op genezing te bieden is het belangrijk dat er manieren worden ontwikkeld om ze te helpen. Een manier om deze mensen te helpen is met behulp van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

 

EMDR is ongeveer halverwege de vorige eeuw ontwikkeld door een psychologe die tijdens het wandelen wel eens last had van onaangename herinneringen. Zij merkte dat als ze afgeleid was tijdens het wandelen ze geen last meer had van die herinneringen en ze ontwikkelde op basis daarvan een therapie om traumatische herinneringen te bestrijden.

 

Eerst heeft de therapeut het met de patiënt over de traumatische gebeurtenis die de patiënt heeft meegemaakt. Dan kan de therapeut al nadenken over welke herinneringen behandeld moeten worden.

 

Dan legt de therapeut aan de patiënt uit hoe die opwellende emoties kan bedwingen, zodat de patiënt niet wordt overwelmd. Nu besluit de therapeut ook definitief welke herinneringen er behandeld worden.

 

Als de therapeut vindt dat de patiënt klaar is voor de behandeling, mag de patiënt alle door de therapeut geselecteerde herinneringen langsgaan. Terwijl de patiënt dan de herinneringen opnieuw ophaalt is de therapeut bezig met de patiënt af te leiden. Daarna moet de patiënt even de tijd krijgen om na te denken over de emoties die werden opgewekt tijdens het herbeleven van de gebeurtenissen en de afleiding en deelt dit met de therapeut. Daarna kan de volgende herinneringen opgehaald worden.

 

Het resultaat van EMDR is dat de patiënt minder last krijgt van de herinneringen en dat de herinneringen beginnen te vervagen. Omdat de patiënt continu werd afgeleid door de therapeut bij het ophalen van de herinneringen, zal de patiënt een gevoel hebben van afleiding en minder vatbaar zijn bij het herinneren van de traumatische gebeurtenis.

 

Als het nodig is om een behandeling te krijgen voor PTSS, zijn er altijd psychologen in de buurt om te helpen, bijvoorbeeld in Amersfoort en in Houten.

 

Bezoek de link en verkrijg meer info : https://piekerpoli.nl/