Hostingplaneet
Image default
Aanbiedingen

Waarom afkolven?

Zowel borstvoeding geven als afkolven zijn uitstekende manieren om een baby moedermelk te geven. Moedermelk is de natuurlijke voeding voor zuigelingen, en afkolven kan voordelen bieden die vergelijkbaar zijn, hoewel niet identiek, aan het geven van moedermelk rechtstreeks uit de borst.

Het afkolven van jouw moedermelk

Mensen hoeven niet uitsluitend te kiezen tussen afkolven en borstvoeding geven, want veel mensen die een baby of zuigeling borstvoeding geven, besluiten ook wel eens af te kolven.

Afkolven betekent dat je melk uit je borsten haalt, zodat je die kunt bewaren en later aan je baby kunt geven. Je kunt moedermelk afkolven met de hand of met een elektrische of manuele kolf, afhankelijk van wat voor jou het gemakkelijkst is.

Na het afkolven kun je de melk direct aan je baby geven of je kunt het in de koelkast of vriezer bewaren.

Waarom moedermelk afkolven?

Er zijn verschillende redenen waarom je melk wilt afkolven, bijvoorbeeld

 • Als jouw baby te vroeg geboren is of problemen heeft na de geboorte – je kunt dan misschien geen borstvoeding geven, maar hij of zij kan toch jouw afgekolfde moedermelk krijgen

 • Je gaat weer werken of studeren

 • Jouw borsten voelen onaangenaam vol

 • Jouw baby kan niet goed aanhappen of zuigen

 • Je wilt je melkvoorraad verhogen

 • Als je begint met het geven van vaste voeding, wil je misschien ook wat moedermelk geven

Als je je melk niet meteen hoeft af te kolven, kun je het beste wachten tot jij en je baby tevreden zijn over de borstvoeding en er vertrouwen in hebben, voordat je regelmatig melk gaat afkolven.

Afkolven met een kolf

Borstkolven zijn ontworpen om de zuigactie van je baby na te bootsen. Er zijn 2 verschillende types: elektrisch en manueel. Bij het manuele type knijpt je met de hand in de zuiger, terwijl de elektrische versie het werk voor je doet. Lees de instructies goed door en maak uzelf vertrouwd met uw kolf voordat je hem gebruikt.

Zorg ervoor dat het kolfapparaat en alle onderdelen (flessen, ventielen, trechter enz.) schoon en steriel zijn voordat je ze gebruikt. Als je baby in het ziekenhuis ligt omdat hij ziek of te vroeg geboren is, zal je verloskundige je helpen met het schoonmaken en steriliseren van de apparatuur.

De keuze maken

Een vrouw kan een baby borstvoeding geven als ze thuis is en ’s nachts kolven om een voorraad melk op te bouwen voor als ze weg is. De enige juiste keuze is die welke het beste werkt voor de persoon in kwestie.

Enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de beslissing om af te kolven of borstvoeding te geven, zijn de volgende:

 • De steun van familie, vrienden en partners, en hoe die steun, of het gebrek eraan, de ene keuze gemakkelijker kan maken dan de andere.

 • De mogelijkheid om een voldoende voorraad melk aan te houden door borstvoeding te geven of afgekolfde melk beschikbaar te hebben.

 • Het vinden van een balans tussen de voordelen van borstvoeding en de voordelen van een verzorger die tijd voor zichzelf heeft.

 • Of het belangrijk is dat anderen dan de borstvoedende vrouw de baby kunnen voeden.

 • Of ze donormelk gebruiken.

 • Of ze moedermelk aanvullen met flesvoeding.

Meer informatie

Zowel het geven van borstvoeding als het geven van afgekolfde moedermelk aan een baby bieden uitgebreide gezondheidsvoordelen. Afkolven en borstvoeding geven vragen ook een grote inzet van degene die de melk geeft.

Er is geen goed of fout antwoord, en het is belangrijk om de effecten van elke manier van voeden op zowel de vrouw als de baby te overwegen.

 

https://www.stravos.nl/de-verschillende-borstkolf-apparaten/