Hostingplaneet
Image default
Energie

Een blik op de verschillende installateurs

Een goede installateur is goud waard. Wie op Google zoekt naar een installateur in de buurt, bijvoorbeeld op ´Installatiebedrijf Tilburg´ zal al snel tientallen resultaten tegenkomen. Probeer het maar eens uit. Alle installateurs hebben hun eigen manier van werken, hun eigen manier van omgang met de klant en belangrijk: ze hebben ook elk hun eigen prijslijst. Welke installateur je ook kiest, zorg ervoor dat je vakmensen inschakelt. Doe je dit niet, dan loop je een groot risico op onverwachte gebreken en dure reparaties. Stel nu dat je een goed installatiebedrijf gevonden hebt, wat kunnen deze vakmensen dan zoal voor je regelen?

De elektricien, een erkende installateur

Installateur als beroep is zo veelomvattend dat het vaak wordt opgedeeld in verschillende vakgebieden. Het bekendste vakgebied binnen een installatiebedrijf heeft alles te maken met elektriciteit: dit zijn dan ook de elektriciens. Een elektricien kan in principe alles regelen wat rondom een huis met elektriciteit te maken heeft: de stoppenkast vervangen, een wandcontactdoos installeren of een stroomprobleem oplossen. Elektromonteur is een ander woord voor elektricien. Sommige elektriciens werken uitsluitend in de industrie of utiliteit. Sommige elektriciens beperken zich niet alleen tot elektriciteit maar hebben een breder werkveld, en zijn naast het gewone elektricienswerk nog gespecialiseerd in bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

Veel verschillende monteurs

Een andere bekende beroepsgroep binnen het installatiebedrijf vormen de loodgieters. Zij zijn vooral bezig met het plaatsen en werken aan gasleidingen en waterleidingen. Omdat in de leidingen geen lood meer wordt gebruikt, is de term loodgieter verouderd. Tegenwoordig worden loodgieters ook wel W-monteurs genoemd (Werktuigbouwkundige Monteurs). Andere monteurs/installateurs zijn bijvoorbeeld de CV-monteurs en HVAC-monteurs. Deze laatsten plaatsen alles wat met luchtverwarming of airconditioning te maken heeft. Ook zijn er nog de regeltechnici. Zij leggen bepaalde specialistische systemen aan. Wil je een brandveiligheidssysteem of alarm laten installeren? Dan heb je een dergelijke techneut nodig.