Hostingplaneet
Image default
Onderwijs

Cultuurprofielscholen, cultuur ook buiten de school

De cultuurprofielschool, de droom van elk kunstzinnig kind?

Een kind dat graag met kunst en cultuur bezig is, wil dit ook graag zo vaak mogelijk en overal kunnen doen. Een kind dat graag danst, muziek maakt, tekent of schrijft… waarom zou het dit enkel in zijn vrije tijd mogen doen? Het zou zonde zijn om tijdens de schooluren deze passie achterwege te moeten laten. Als schoolhoofd sta je soms wat machteloos of hulpeloos tegenover de grote drang en het enorme enthousiasme van de leerlingen. Hoe ga je aan hun verlangens naar ‘nog meer’ of ‘eens iets anders’ voldoen? Een cultuurprofielschool is dé ideale plek voor een cultureel gezind kind om zich te ontwikkelen. Er worden structureel externe organisaties aangetrokken die een invulling geven op gebied van kunst en cultuur. Workshops cultuurdag voor basisschool of voortgezet onderwijs of culturele daguitstappen zijn doornormaal in kunstprofielscholen. Maar het gaat nog verder!

Cultuur op school, cultuur buiten school

Cultuur en kunst mag geen ‘vak’ zijn dat je leert en waar je examens over aflegt. Kunst en cultuur zou voor elk kind een belevenis moeten zijn. Hoe gaat het kind zijn of haar talenten ontplooien en gebruiken? Dat is de vraag die kunstgezinde scholen zich stellen. Kunstprofielscholen maken hierrond plannen en afspraken. Ze brengen culturele organisaties en leerlingen samen op verschillende domeinen. En er wordt ook buiten de school actief opgetreden. Kinderen gaan bijvoorbeeld de straat op om een culturele activiteit in het dorp te organiseren, leren mee te werken aan externe projecten rond milieu of samenleving. De cultuurbeleving wordt vanuit de school gestuurd, maar gaat ver buiten de grenzen van de schoolpoorten.

Zichzelf in vraag stellen, ook dit hoort bij cultuurbeleving

In een cultuurprofielschool blijft het niet bij het aanbieden van kunst- en cultuuractiviteiten. En het stopt ook niet bij het actief deelnemen aan externe projecten, buiten de school. Ook regelmatig bijsturen en evalueren hoort bij een culturele en kunstzinnige vorming. Stel je als school en ook als leerkracht de vraag of je culturele schoolprogramma voldoet. Is het nog up-to-date of kan het actueler? Bieden je externe partners hetgeen jij wil of zijn er toch nog verbeterpunten? Misschien wil je als leerkracht ook wel cultureel gevormd worden zodat je je leerlingen nog meer inspireert? Kijk regelmatig terug op wat je te bieden hebt, en wees kritisch op jezelf!

https://kleinkunstig.nl